nebyl zadán popis

Kněžství a homosexualita

7. 10. 2010 12:25
Rubrika: Nezařazené

S problematikou homosexuality úzce souvisí, zvláště s ohledem na nedávné aféry, problém homosexuality u kněžstva. Církev má jistě právo si vybírat, koho ke kněžskému svěcení pustí, na svěcení nikdo nemá žádný nárok. Je si dobře vědoma potřeby pečlivé formace budoucích kněží a k mnoha jiným dokumentům o správné formaci vydává i pokyny ohledně otázky homosexuality. Oprávněným požadavkem v zájmu Církve samé i v zájmu věřících je, aby kněžími byli lidé co možná nejdokonalejší. Jestliže homosexualitu vnímáme jako odchylku (úchylku, poruchu, nedokonalost, nemoc, obtíž, nesnáz, postižení, handicap... nebo jánevímco), je jen logické, že připouštět homosexuální ke kněžství je nerozumné.

Tak už instrukce Posvátné kongregace pro řeholníky Religisiorum institutio z roku 1961 (anglicky) stanoví, že by měl být zamezen přístup k řeholním slibům a svátosti svěcení těm, kdo jsou "postiženi špatnými sklony k homosexualitě nebo pederastii, neboť by pro ně život ve společenství nebo kněžská služba představovaly vážná nebezpečí."

Obdobně memorandum Kongregace pro katolickou výchovu americkým biskupům z roku 1985 (anglické shrnutí): Kandidát, jenž je homosexuálně aktivní nebo vede homosexuální styl života (ať už sám homosexuální je nebo ne) je nepřijatelný. Před přijetím do semináře se vyžaduje vysoký standard čistoty a osobnostní integrace. Latentní nebo potlačovaná homosexualita je kontraindikací, jež vyžaduje, aby kandidát nebyl přijat - nebylo by to fér vůči jedinci ani vůči seminárnímu společenství.

 

Dopis z prefekta Kongregace pro bohoslužbu a svátosti z roku 2002 (italsky): Jáhenské a kněžské svěcení homosexuálním mužům nebo mužům s homosexuálními tendencemi je absolutně nedoporučitelné a neprozíravé a z pastoračního hlediska velmi riskantní. Homosexuální osoba nebo osoba s homosexuálními tendencemi není tudíž způsobilá přijmout svátost svěcení.

Instrukce o kritériích pro rozlišování povolání u osob s homosexuálními sklony v souvislosti s jejich přijetím do semináře a připuštěním ke svátosti svěcení, 2005

V roce 2005 vydala Kongregace pro katolickou výchovu instrukci (anglickyčesky, pdf), která se zabývá osobami s "hluboce zakořeněnými homosexuálními sklony (deep-seated homosexual tendencies)". 
Kandidát kněžství má dosáhnout mj. citové vyzrálosti a odpovídat požadavkům kněžské čistoty. Proto "Církev nemůže přijmout do semináře a připustit ke svátostnému svěcení ty, kdo praktikují homosexualitu, kdo projevují hluboce zakořeněné homosexuální sklony nebo podporují tzv.gay kulturu." 
Instrukce uzavírá: "Bylo by velmi nečestné, aby kandidát tajil vlastní homosexualitu jen proto,aby mohl za každou cenu přistoupit ke svěcení. Takovéto neautentické chování neodpovídáduchu pravdy, oddanosti a ochoty, který má charakterizovat osobnost toho, kdo se cítí být povolán ke službě Kristu a jeho církvi v kněžském úřadě."

 

Zobrazeno 2730×

Komentáře

Invisible

Není to to samé, co potlačovaná heterosexualita? Mám za to, že ano.

Invisible

A co s tím má společného seminární společenství? Proč by to vůči němu mělo být nefér?

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio