nebyl zadán popis

Email

9. 11. 2020 19:03
Rubrika: Nezařazené

Vážený pane docente, 

dovolte mi zareagovat na Váš článek v MF Dnes ze dne 7.11.2020. 

Rámovat diskutovanou problematiku kulturními válkami je jistě lákavé, ale domnívám se, že notně zjednodušující a tedy liché. Nejde totiž v posledku o nic jiného než o pravdivost a platnost katolického učení. 
Píšete "Aktuální (papežova) vyjádření jsou povzbuzením pro křesťany s homosexuální orientací, aby se cítili v církvi přece jen komfortněji." 
Věřte mi, že jakožto homosexuální katolík nechci od papeže nic jiného, než aby hlásal a střežil katolickou nauku, jelikož věřím a vyznávám, že katolická nauka je spásonosná, je to plán pro každého na cestu do Božího království. 
Papežova slova u mě zapůsobila naprosto opačně, než předpokládáte, přesto mě nezviklala v mém před léty učiněném rozhodnutí žít podle katolického učení. Jestli pro mě v církvi bylo kdy co nekomfortní, tak to byl nedostatek povzbuzení od kněží v životě podle učení vytrvat. Vždy a znovu mě šokovalo a šokuje, když mi někdo, a nyní i papež, do tohoto úsilí, promiňte mi ten výraz, hází vidle. 

Jestliže byly papežovy výroky jednoznačně v rozporu s učením, nemůžeme je vykládat jako "obyčejnou lidskou vstřícnost a pochopení pro spletitou situaci dnešního člověka". Znamenají snad papežovy výroky, že je učení mylné a že mu papež nevěří? Museli jsme čekat na papeže Františka, aby tuto mylnost rozpoznal? Obecnost a závaznost církevní nauky je snad daná něčím jiným, než poplatností duchu doby. 

Píšete, že je potřeba rozumných argumentů - katolické učení je v otázce homosexuálních vztahů odargumentováno dostatečně. Zdá se mi, že se mnozí o tyto argumenty vůbec nezajímají, protože už předem odmítají závěr z nich plynoucí. A nedělám si iluze, že státy budou tvořit legislativu podle katolického učení, ale není snad přehnané očekávat, že ten, který by jej měl hlásat a vykládat, nejvyšší představitel církve, jej nebude zpochybňovat. 

S pozdravem, 

(snad chápete, že pseudonymně) Jarod 

PS: Znění tohoto emailu zveřejním na svém blogu https://jarod.signaly.cz/

 

edit: opraveny překlepy

Zobrazeno 1506×

Komentáře

deFlegmatique

To je ten zásadní rozdíl mezi muži a ženami. Zatímco muži jsou takřka k ničemu, ženy jsou k ničemu úplně.

Kollenka

Kéž by.

Zobrazit 20 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio